De toepassing van de bogu

 

De bogu is een bescherming die het mogelijk maakt om je sparringpartner in de training vol te raken zonder schade te berokkenen. Let wel: vol raken is iets anders dan met volle kracht raken (zie: Gevaren), we hebben immers respect voor onze trainingspartners.


Als instrument hoort de bogu thuis in de fase van het "leren toepassen van technieken" en in de fase van het "toepassen". Het doel van karatetechnieken is het raken van de tegenstander om deze uit te schakelen. Dankzij de bogu kun je het "raken" leren zonder iemand te beschadigen.

 

afbeelding bogugevechtIeder die met de bogu getraind heeft weet hoe moeilijk het in het begin was om een techniek die op een stilstaand stootkussen perfect kon worden uitgevoerd toe te passen op een beweeglijke tegenstander. Bij het toepassen van een techniek op een onbeweeglijk object ben je zelf de bepalende factor voor het slagen van een techniek. Sta je tegenover een echte tegenstander dan speelt deze de voornaamste rol. Je moet leren inschatten wat de tegenstander zal gaan doen en een timing in je technieken brengen, die afhangt van de bewegingen van die tegenstander. Daarnaast moet je leren blokkeren in een gevechtssituatie zonder angst geraakt te worden. Lukt een blokkering niet dan hoef je dankzij de bogu niet bang te zijn voor gekneusde ribben of een gebroken kaak. De bogu beschermt dus beide partijen tijdens het sparren.

 

Tenslotte speelt de bogu een belangrijke rol in wedstrijden die bedoeld zijn om je eigen ontwikkeling te toetsen in een "echt" gevecht (kumite). Omdat de "fighting spirits" in kumite tot stevige technieken kunnen en moeten leiden is het goed je beschermd te weten door de bogu.

 

ontwerp: 1Link